Dulceata de gutui

6.17 Reteta-de-6-stele-mari (1 vot)
Autor:
Adauga-o-imagine

Ingrediente reteta

  • 1 farfurie adanca gutui date prin razatoare
  • 1kg zahar
  • 3 pahare apa
  • 1/2 baton vanilie
  • 1 lamaie
  • Dificultate reteta: medie
  • Reteta vegetariana
  • Reteta de post
  • Tara de origine: Retete din Romania Romania

Mod de preparare reteta

 Se aleg gutui sanatoase, de culoare galbena si bine coapte.  Se curata de coaja si se introduc imediat in apa pentru a nu oxida in contact cu aerul.  Se dau pe o razatoare cu ochiuri mari, se aseaza intr-un tifon curat si se oparesc in apa clocotita. Se scot si se lasa  la scurs.  

 Se dizolva complet zaharul in cele trei pahare cu apa si se pun la fiert. Cand siropul este bine legat, se ia vasul de pe foc si se introduc gutuile razuite, oparite si bine scurse impreuna cu vanilia  Dupa 15 minute se pune din nou la fiert si se mai fierb la foc mic pana cand la suprafata apar  basicute. Se pune zeama de lamaie si  se misca cratita usor de toarte, fara a amesteca.  

 Cratita, acoperita cu un prosop umezit, bine stors se lasa la racit. Se pune dulceata in borcane curate complet uscate, se sigileaza si se aseaza in loc uscat.

Mentiuni

 Dulceata nu se amesteca cu lingura! Se misca cratita de toarte, amestecand continutul ei  usor.

 Nu se aseaza fierbinte in borcane deoarece astfel fructele se separa de sirop.

Retete culinare pe aceeasi tema: