Sarmalute in foi de varza

7.00 Reteta-de-7-stele-mari (6 voturi)
Autor:
Sarmalute-in-foi-de-varza

Ingrediente reteta

  • 750g carne de porc cu grasime
  • 250g carne de vita
  • 2 verze murate
  • 1 ceapa
  • 100g orez
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • pasta de rosii
  • ulei sau untura
  • Dificultate reteta: medie
  • Tara de origine: Retete din Romania Romania
  • Timp preparare: 1 ora
  • Timp coacere: 2 ore 30 minute
  • Portii: 6

Mod de preparare reteta

Carnea se toaca si se amesteca cu ceapa tocata si usor calita in ulei si apa. Se adauga orezul, 2-3 linguri de pasta de rosii, sare, piper, cimbru- dupa gust- si 1/2 cana de apa calduta. Varza murata se desface in foi si se indeparteaza partile groase. Daca foile sunt mari, se impart in 2 sau 3 bucati. Se ruleaza sarmalute, indoind bine la capete pentru a nu iesi umplutura. Foile care nu pot fi folosite la sarmale se toaca fin ca taiteii. Se foloseste o cratita cu fundul gros sau una din ceramica.

Pe fundul vasului se toarna putin ulei sau untura, se aseaza un strat de varza tocata si apoi sarmalutele, una langa alta, in straturi, pana se umple vasul. Deasupra se pune un alt strat de varza tocata, 2-3 linguri de pasta de rosii. Se toarna apa pana la jumatatea vasului si se da la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 2 1/2 ore.

Se pot fierbe si pe plita, eventual pe o tabla mai groasa, la foc potrivit, acoperite cu un capac.

Mentiuni

 Daca varza este prea sarata se poate tine in apa rece inainte de a fi folosita.

 Sarmalutele ies mai gustoase daca se fierb in doua randuri: in ziua in care sunt preparate aproximativ 2 ore si a doua zi, inainte de a fi servite se mai dau in fiert pana scade zeama.

 Se servesc cu ardei iute si un pahar de tuica fiarta.

Retete culinare pe aceeasi tema: